Sponsors

 

FaayFaay

Flexibiliteit en Toepasbaarheid

LiveCase2

Kingspan Insulation

Kingspan 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Building Holland 2012

Exposanten tonen de laatste stand der techniek.  In ‘Live Cases’ bundelen aanbieders hun expertise en demonstreren geïntegreerde oplossingen op het gebied van Flexibiliteit & Aanpasbaarheid, Upgrading & Verduurzaming en Verslimming van gebouwen. In ‘Future Labs’ bieden lezingen, workshops en debatten inzicht en inspiratie voor de bouwopgave en technische oplossingen van de toekomst. Building Holland vindt plaats van 17 t/m 19 april in de RAI in Amsterdam.

 

 

Nieuwsbrief BouwwereldGratis nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de Bouwtechniek Award 2012? Meld u dan hier aan voor de Bouwwereld nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

 

 

Bouwtechniek Award 2012 is een initiatief van Bouwwereld.nl

BW2

Inzendingen

Geluidabsorberende vloer Scheepvaartmuseum

Ingezonden door: LBP|SIGHT BV en Dok Architecten BV


afbeelding4_94

Klik op de foto voor een vergroting

« Vorige
12345
Volgende »

De geluidabsorberende vloer in de overkapte binnenplaats van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De vloer bestaat uit composiet tegels (60 x 60 cm), dragend op een metalen frame dat op zijn beurt weer wordt gedragen door de betonnen ondervloer. De tegels zijn opgedeeld in zestien vierkantjes (15 x 15 cm) die aan de bovenkant zijn bekleed met natuursteen (Travertin 12,5 x 12,5 cm). De voegen tussen deze vierkantjes zijn deels open, zodat het geluid eronder kan worden gevangen en geabsorbeerd. Dat absorberen gebeurt door de lucht in de holle ruimte tussen de tegels en de stalen platen die eronder zijn gehangen. De absorptie in deze luchtspouw wordt versterkt door een in folie gesealde plaat mineraalwol die op elke staalplaat ligt. De wol en de lucht zorgen samen voor de demping van het geluid. Onder de vloer is een systeem voorzien dat water afvoert. Tevens biedt het de mogelijkheid de vloer en spouw te reinigen.

 

Het Scheepvaartmuseum heeft als eerste gebouw ter wereld een vloer die geluid absorbeert. De werking van de vloer berust op een bekend fysisch principe dat de Duitse wiskundige Hermann Ludwig von Helmholtz ontdekte in de 19e eeuw. Het toepassen van dit principe vraagt om openingen waarvan de breedte nagenoeg gelijk is aan de diepte van de spleet. Met het oog op bezoeksters met naaldhakken mochten de spleetjes tussen de tegels niet breder zijn dan 5mm, en zouden dus de tegels niet dikker kunnen zijn dan 5mm. Dit zou een te dunne vloer opleveren, niet geschikt voor deze ruimte. Door een bijzonder ontwerp van de onderzijde van de tegels te maken is deze beperking overwonnen en konden toch dikke tegels worden toegepast. Verder is door het specifieke ontwerp een maximaal percentage spleetoppervlakte gerealiseerd. In combinatie met een exact afgestemde spouwhoogte is met slechts 4% spleetoppervlakte in de vloer een geluidabsorptie van 20 tot 100% bereikt, afhankelijk van de frequentieband.

 

Bij de renovatie van het monumentale Scheepvaartmuseum is onder meer de binnenplaats overkapt met glas en is deze getransformeerd tot een ontvangst- en receptieruimte. De bezoeker kan hier zijn of haar keuze maken, en buiten openingstijden wordt dit Open Pleyn druk gebruikt voor bijzondere bijeenkomsten. Zonder maatregelen zou het hier onaanvaardbaar galmen en er een volstrekt onbruikbare ruimte ontstaan. Zowel aan de wanden als aan de overkapping kon of mocht geen akoestisch materiaal worden bevestigd. Alleen de vloer bleef over. Deze moest geluid kunnen absorberen, maar ook steenachtig zijn. Glad, slijtvast, passen in de sfeer van de ruimte en eenvoudig schoon te maken. Zo'n vloer bestond niet en is door LBP|SIGHT samen met Dok architecten speciaal voor dit project ontwikkeld, en door Poly Products gemaakt. Het is niet alleen technisch gezien een hoogstandje geworden, maar ook nog eens een vloer die er zeer fraai uitziet en aan de binnenplaats de uitstraling geeft van een stadsplein.

 

Projectgegevens

Scheepvaartmuseum Amsterdam